Varde

En ægte købstad

Varde er en gammel by, hvis alder ikke kendes med sikkerhed, men den kan spores tilbage til den tidlige middelalder og nævnes i skriftlige kilder allerede omkring år 1100.

I år 1442 fik Varde købstadsprivilegier og kunne således i 1992 fejre 550 års købstadsjubilæum.

På trods af at Varde gennem tiderne har været ramt af en række storbrande – senest i 1821 – er der mange velbevarede, smukke bygninger, bl.a. Sct. Jacobi Kirke på Torvet, Den Kampmannske Gaard, Den Palludanske Gaard, Den Schultz’ske Gaard og Sillasens Hus på Torvet. Mange af gadeforløbene i den indre by er stadig som i middelalderen, og her kan man se huse, der har bevaret deres oprindelige karakter.

Arnbjerganlægget danner en smuk ramme om en stadig voksende turistattraktion - en miniatureudgave af det gamle Varde, som in natura stort set er forsvundet - bl.a. på grund af vardensernes uheldige omgang med åben ild i begyndelsen af 1800-tallet.

Efter sammenlægningen af Varde, Blåbjerg, Blåvandshuk, Ølgod og Helle kommuner i 2007, er Varde det naturlige centrum i den nye kommune og fremstår som en hyggelig og levende handelsby med gode shoppingmuligheder.

Læs mere om Varde og omegn på www.visitvarde.dk